keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Rotyryhmittäin (FCI) lempparirotuja

Aikani ratoksi pohdiskeluja roduista joita voisin joskus kuvitella omistavani, tai ainakin joista pidän. Sekä ne ei niin lempparit. Loppujenlopuksi on paljon enemmän rotuja joista en pidä, kuin niitä joista tykkään. Mieltään ei saa pahoittaa, vaikka oma rotusi kuuluis niihin ei-lempparirotuihin, koska mielipiteitä on yhtä monia kuin koiria ja omistajia, sekä pitkälti nyt mennään ulkoisiin seikkoihin huomiota kiinnittäen varsinkin rotujen kanssa joita en luonteiltaan juurikaan tunne. 

FCI 1 

Mun ehdoton lemppariryhmä heti vinttikoiraryhmän jälkeen. Tästä ryhmästä tykkään lähes kaikista roduista. Varsinkin kaikki belgianpaimenkoiran rotumuunnokset (laekenoisia lukuunottomatta), colliet, sheltit, australianpaimenkoirat on mun silmän todella kauniita. Tällä hetkellä rotuhaaveissa onkin belgeistä se groenendael, jonka ehkä vielä jonain päivänä omistan. 
Ainoat rodut joista en tässä ryhmässä piittaa on australiankarjakoirat, australiankelpiet, sekä schipperket. FCI 2

Vaikea ryhmä, koska luonteiden puolesta varsinkin todella vieras ryhmä. Sen tiedän että tästä ryhmästä en koskaan tule koiraa ottamaan, mutta on tässäkin ryhmässä pari rotua jotka ulkonäkönsä puolesta on ilo silmälle tavalla tai toisella. Lemppareina siis dobermanni, newfoundlandinkoira, hovawart ja kaukasianpaimenkoira. 
Muuten pitkälti onkin sellasta mistä en niin pidä, koska molossit ei oikein itseä viehätä. FCI 3

Ehdottomasti "ärsyttävin" ryhmä :D Terrierit on myös sitä kategoriaa, jota en koskaan halua omistaa, ihan vaan yleistetysti sen luonteen vuoksi, vaikka pari mukavaakin terrieriä tunnen. Sieltäkin kyllä löytyy ulkonäön puolesta kivoja koiria, kuten irlanninterrieri, norfolkinterrieri, skotlanninterrieri,  westie ja saksanmetsästysterrieri. Tosin tollasen skottiterrierin voisin ehkä joskus vanhemmalla iällä kuvitella omistavani.FCI 4 

Hyvin vieras roturyhmä mulle. En taida yhtään mäyräkoiraa tuntea, jos ei lasketa mukaan mun ukkini edesmennyttä mäykkymix Roopea. 
Tykkään kyllä silti jollain tapaa tästä ryhmästä paljon, kiinnostus mäykkyihin on herännyt ihan tässä parin vuoden sisään. Varsinkin pitkä- ja karkeakarvaiset kääpiömäykyt on musta ihan älyttömän suloisia. Silti mulle tästäkään ryhmästä tuskin koiraa tulee, sillä mulla ei ole mielenkiintoa niiden käyttötarkoitusta kohtaa.FCI 5

Taas rotu joka on vähän sillä viivalla että ei. Ainoastaan portugalin- ja ibizanpodencot, sekä faaraokoirat on musta aivan upeita. Noista kolmesta rodusta voisin minkävaan ottaa joskus ja varsinkin karkeakarvaiset ibizat on jotain niin upeeta. 
Sekä lisäksi shiba on se ainut varsinainen "pystäri" josta pidän. Ne on hauskan näköisiä otuksia, niitä kattoessa alkaa hymyilyttää. Niillä rodusta tehdyillä memeillä ei toki ole asiaan mitäään osaa eikä arpaa :DFCI 6

Taas ihan vieras ryhmä rotujen puolesta, sekä ehkä vähiten kiinnostavin. Mulla ei olis mitään mielenkiintoa metsästysharrastukseen, sekä oikeestaan mikään ryhmään kuuluva koirakaan ei ulkonäöllisestä miellytä. 
Ehkä rhodesiankoira on sellanen ihan ok ulkonäöllisesti jos on pakko valita.

FCI 7 

Taas ryhmä, jonka käyttötarkoitus ei mee ihan yksiin omien mieltymysten kanssa, mut tässä onkin sit jo enemmän niitä oikeesti todella upeita koiria. Ihan ehottomana lempparina punainen irlanninsetteri! Yksi kauneimmista roduista joita on olemassa. Ihastuksesta saa aina huokailla kun niitä näkee. Samoin punavalkoinen irkkusetteri ja englanninsetteri. Näistä jonkun voisinkin ottaa jos ei tarvis metsälle lähteä.FCI 8 

Monipuolinen ja rento ryhmä. Paljon koiria joista pidän. Varsinkin sileäkarvainen noutaja on rotu jonka myös voisin ihan omistaa. Muuten vaan ilo silmälle on novascotiannoutaja, portugalinvesikoira ja walesinspringerspanieli. Muutenkin pitkälti nää kaikki rodut kuuluu niihin rotuihin joista tavalla tai toisella pidän. Ainut "inhokki" on clumberinspanieli ja kiharakarvainen noutaja.FCI 9

Ryhmä josta en oikeen tiedä mitä mieltä oon. Sisältää kyllä jonkun verran ihan nättejä koiria, mutta silti jokin tökkii monessa asiassa. Ehkä suurimpana syynä nihkeyteeni on se, että tässä ryhmässä taitaa olla suurin osa niistä ylijalostetuista roduista, sekä varmaan lisää on tulossa kun tän ryhmän kohdalla suosio on muiden harrastajien keskuudessa suuri. Toivotaan että kasvattajat muistaa pitää järjen päässä ja ohjata jalostusta oikeeseen suuntaan.
Tästä ryhmästä aion vanhoilla päivilläni ottaa phalenen! Ne on kovin sympaattisia ja suloisia pikkukoiria.FCI 10

My favourite! Ok, oon ehkä kolmen vinttikoiran omistajana vähän puolueellinen. 
Tästä ryhmästä lähes kaikki on rotuja joita voisin itselleni ottaa. Borzoi tietysti se tärkein ja rakkain koskaan, mutta varsinkin skotlanninhirvikoira ja näyttölinjainen greyhound on sellasella ikuisella haavelistalla. 
Ainoita joita en tästä ryhmästä ottaisi taitaa olla puolanvinttikoira, azawakh ja italianvinttikoira. Kaksi ekaa ei ihan niin paljon oikeen oo omaan silmään sitä mistä tykkään, itskuista pidän ulkonäöllisesti, mutta se pieni koko ja hentoisuus pelottaa. Kuvat otin Googlesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti